Dharma Yug
Shri Chaitra Navaratri Pooja Samagri Kit - श्री चैत्र नवरात्रि पूजा सामग्री किट
Shri Chaitra Navaratri Pooja Samagri Kit - श्री चैत्र नवरात्रि पूजा सामग्री किट
Couldn't load pickup availability
Shri Chaitra Navratri is celebrated during the Chaitra month (March-April) from Shukla Pratipada (first lunar day) to Navami (ninth lunar day), as per the Hindu lunar calendar. The ninth day marks Ram Navami, the birth of Lord Rama. According to Hindu scriptures, Chaitra Navratri is dedicated to Goddess Durga and her nine forms (Navadurga), signifying the victory of good over evil. It is believed that Lord Brahma began the creation of the universe during this period. Devotees observe fasting, prayers, and rituals to seek prosperity, spiritual growth, and divine blessings.
Includes: A detailed instruction manual for guidance.
श्री चैत्र नवरात्रि हिंदू पंचांग के अनुसार चैत्र मास (मार्च-अप्रैल) में शुक्ल प्रतिपदा से नवमी तिथि तक मनाई जाती है। नवमी तिथि को भगवान श्रीराम का जन्मदिवस (राम नवमी) मनाया जाता है। हिंदू ग्रंथों के अनुसार, चैत्र नवरात्रि देवी दुर्गा और उनकी नौ शक्तियों (नवदुर्गा) को समर्पित है, जो असत्य पर सत्य की विजय का प्रतीक है। ऐसा माना जाता है कि भगवान ब्रह्मा ने इसी काल में सृष्टि की रचना शुरू की थी। भक्त व्रत, पूजा-पाठ और अनुष्ठान कर देवी की कृपा से समृद्धि, आत्मिक उन्नति और दिव्य आशीर्वाद प्राप्त करते हैं।
शामिल है: पूजा के लिए निर्देश पुस्तिका।
Ingredients (सामग्री )
Ashtagandha (अष्टगंधा)
Big Dipa (बड़ा दीपक)
Chana (चना)
Chunri (चुनरी)
Coconut (नारियल)
Coins (द्रव्य)
Durga Saptshati (दुर्गा सप्तशती)
Earthen Plate (मिट्टी का पात्र)
Earthen Pot (मिट्टी का मटका)
Fertile Soil (उर्वरा)
Gaur Ganesha (गौर गणेश)
Jaggery (गुड़)
Kanya Poojan Kit (packet of Rice and Coin and 9 hair clips) (कन्या पूजन किट)
Mango Leaf (Five) (आम के पत्ते)
Mango Leaf Torana (आम का तोरण)
Navagraha Mandala (नवग्रह मण्डल)
Navagraha Samidha (नवग्रह समिधा)
Photo of Nava Durga (नव दुर्गा का फोटो)
Rakta Chandan (रक्त चंदन)
Rangoli (रंगोली)
Red Cloth (लाल वस्त्र)
Rice Flour (चावल का आटा)
Saptdhanya (सप्तधान्य)
Shringara Kit (शृंगार किट)
Supari (सुपारी)
Til (तिल)
Small Yajna Kit - Samidha and Havishya (लघु यज्ञ किट - समिधा, हविष्य)
Akshat (अक्षत)
Chandan (चंदन)
Dhoop (धूप)
Dipa (दीप)
Durva (Grass) (दूर्वा)
Elaichi (इलाईची)
Gangajal (गंगाजल)
Ghee (घी)
Haldi Powder (हल्दी)
Honey (शहद)
Ittar (गंध)
Kapur (कपूर)
Kumkum (कुमकुम)
Laung (लौंग)
Mauli Dhaga (मौली धागा)
Mishri (मिश्री)
Paan (पान)
Pooja Oil (पूजा का तेल)
Red Cloth (लाल वस्त्र)
Rice Flour (चावल का आटा)
Sugar (शक्कर)
Supari ( सुपारी)
Wick (बाती)
Yajnopavita (यज्ञोपवीत)
Share




